Regelmatig krijg je als pianostemmer oude piano’s en vleugels aangeboden. Zo kwam ook deze vriendelijk mishandelde Blüthner model 6 voorbij. Na het bekijken van de foto’s was mijn interesse gewekt. Een model 6 van 191 cm. uit 1923. De tijd dat er maar liefst 3500! instrumenten per jaar de fabriek in Leipzig verlieten. De destijds gebruikte materialen hebben het maar liefst 100 jaar volgehouden maar zijn nu toch echt aan vervanging toe.

De wit geschilderde vleugel ziet er van een afstandje niet eens zo slecht uit.

Nieuwsgierig als ik ben haal ik snel het mechaniek uit de vleugel om te zien of de onderdelen nog origineel zijn of dat er al het een en ander vervangen is in de loop der jaren. Alles blijkt nog in fabrieksstaat! Weliswaar versleten maar heel fijn om de originele maatvoeringen over te kunnen nemen.

 

 

 

 

 

Nadat ik alle maatvoeringen over genomen heb kan ik de vleugel gaan ‘strippen’. Ik begin met het verwijderen van de demping en vervolgens alle snaren waarvan ik ook eerst de maten heb overgenomen.

WhatsApp chat